Pass på, spill er farlig!

Jeg har helt besvisst ikke kommentert, eller skrevet stort om Utøya og gjerningsmannen der. Men i går greide Dagbladet nok en gang å rette søkelyset over på spill, med følgende overskrift under et skjermbilde fra Call of Duty: Modern Warfare 2

Er det slik terroristen trente på å drepe?

Og dette er desverre ikke første gangen Dagbladet har denne vinklingen på spill, og denne gangen har jeg et behov for å legge ord på det jeg mener.

Først og fremst synes jeg det er utrolig synd at norske medier lar gjerningsmannen dominere nyhetsbilde, så mange måneder etter hendelsen. Det er jo dette som var tanken bak, det var dette han ville. Ved å gi gjerningsmannen den oppmerksomheten og den mediestormen som enda ikke har stoppet, lar norske medier han vinne. Han vil ha oppmerksomhet rundt det han gjorde, han vil ha oppmerksomhet rundt manifestet, og han vil ha oppmerksomhet rundt sin egen person.

Det er av denne grunn jeg hverken leser, ser eller skriver noe selv om gjerningsmannen. Han fortjener det ikke. Den aller verste straffen han kan få, er stillhet rundt seg selv, sine tanker og meninger, og et norsk samfunn som står opp og lever videre, mer samlet enn vi var før.

Men en overskrift som dette, en stigmatisering av både et enormt medie som spill er og av alle som bruker det, kan jeg ikke la gå forbi i stillhet. Rett og slett fordi jeg synes, sammen med veldig mange andre, at Dagbladet tråkker over grensen med slike oppslag.

Voldelige og omstridte?

I sin artikkel nevner Dagbladet en rekke spill, som de omtaler som “voldelige og omstridte”. Ja, det har vært spill som har vært omtalt i media, som har vært grafiske og som inneholder både skyting og blod. Det kan ikke jeg, eller noen andre som spiller gjemme seg fra. Men som med andre medier, både TV og film, har spill aldersgrenser. Spill rangeres på samme måte som filmer, med anbefalt aldersgrense, samt også merking av hva slags innhols man kan forvente i ett spill.

(Sjekk ut PEGI sine egne sider, her finner du utfyllende informasjon om hvordan spillene merkes)

For ordens skyld, her er spillene Dagbladet nevner : «Max Payne 2, The Fall of Max Payne», «True Crime , Streets of LA», «Mace Griffin, Bounty Hunter», «Unreal II: The Awakening», «Legacy of Kain: Defiance», «Dungeons & Dragons Heroes», «Baldur’s Gate: Dark Alliance II» og «The Lord of the Rings, the return of the King»,

The Lord of The Rings: Return of the King. Really? Jeg kan ikke akkurat huske at dette var et “omstridt” spill? Ingen av de andre heller. Dette er spill som inneholder slåssing eller skyting, det er riktig. Men at de kan kategoriserer som voldelig og omstridt er jo regelrett feil. Sjekk fakta før dere skriver noe Dagbladet, dette er journalistikk som ikke baserer seg på fakta.

Et av de andre spillene som nevnes, er Call of Duty: Modern Warfare 2 (MW2). Dette var et omstridt spill, og det var mye snakk om det i media når det kom. Skjermbildet til Dagbladet er hentet fra det mye omtalte brettet der spilleren har infiltrert en terroristcelle og må være med på en terrorhandling på en flyplass, der mange sivile liv går tapt. Dette brettet fikk mye omtale, og kritikk da spillet kom, og utvikleren gjorde en rekke grep. Brettet er ikke nødvendig å spille for å komme videre, du får en advarsel om “disturbing content” før spillet starter, og kan velge bort hele sekvensen. Det gis ikke noen form for poeng , det er ingen trofeer eller slikt. Du kan når som helst underveis velge å hoppe over, og det sies ingen steder at du skal eller må skyte sivile. Jeg har spilt spillet selv, og valgte å ikke skyte en eneste sivil.

Trening?

Gjerningsmannen fra Utøya har skrevet at han brukte MW2 som trening for å tilegne seg militær erfaring og våpentrening. Nå må man huske at denne mannen, på bakgrunn av handlinger han har gjort, på ingen måte kan klassifiseres som stabil. Et spill er et spill. Jeg tør å påstå at jeg har spilt flere skytespill enn det gjerningsmannen har gjort, men jeg er på ingen måter en erfaren militær. Og jeg er ikke god til å skyte utenfor en PS3, eller en Xbox. Jeg har prøvd å skyte med ordentlige våpen, lik de jeg har brukt i diverse spill, og jeg kan med stor sikkerhet si at jeg ikke har fått noen fordel i forhold til våpen.

Det jeg synes er trist, er at det ved å legge fokus på et medie, slik Dagbladet har gjort i dette tilfelle, stigmatiserer en stor gruppe mennesker. Det blir nesten indirekte sagt at man blir farlig, man blir påvirket negativt av slike spill. Og selvmotsigelsene er store, da Dagbladet i en artikkel bare en time senere siterer en forsker som sier følgende:

Vanlige brukere påvirkes ikke negativt. Heller ikke når det gjelder ustabile personer er det noen klare indikasjoner på at dataspill har betydning

De som spiller dataspill, er opptatt av mestringsfølelsen, det å løse oppgavene og gjøre det bra i spillet. Som tilskuer ser du kanskje ikke dette, du ser bare volden. Men det er ikke slik at dataspill er opplæring i drap av vanlige mennesker.  Faktorene som gjør noen til drapsmenn er som regel å finne i deres psykososiale bakgrunn. Det handler ofte om oppvekst, familieforhold, mobbing og isolasjon

Det er nyere forskning som viser at mange kan ha en veldig positiv effekt av spill. I tråd med at fler og fler ungdommer i USA spiller, går voldstallene nedover. Det er også forskning som viser at mange ungdommer kanaliserer sinne og frustrasjon ut i spill, i stedet for å ta det ut i for eksempel voldelige handlinger.

(Hvis noen vil ha mer detaljer her si ifra, så kan jeg gi både kilder og linker)

Hva med film, hva med TV, hva med bøker? Skal dette også ettergås i sømmene, på lik linje? Så han på Robinson, der alle deltagerne har som mål å “eliminere” andre i et øyråd? Har han sett på voldelige filmer, krigsfilmer? Kanskje han har sett på dokumentarer om militær? Her henter man jo materialet fra virkeligheten, ikke en skapt fantasiverden slik spill er. Kanskje han leste trilogien til Stig Larson, den er også grafisk og voldelig. Tok han skade av dette?

Men nei, medier som TV, film og bok er aksepterte og selger nok ikke like mye aviser. Den store, stygge “spillulven” er farlig, den er ukjent og derfor blåses det opp. Spill er ikke farlig, det er underholdning på lik linje med alt annet. At en person idag har spilt spill er ikke så rart. I USA viser forskning at over 90% av gutter og over 40% av alle jenter spiller. Så det at en person som har gjort en kriminell handling har spilt, er vel ikke så overraskende? Spill er like vanlig blant unge som TV, og helt sikkert mere utbredt enn det å lese bøker. Jeg tipper at det i framtiden blir vanskelig å finne en gjerningsmann som ikke har spilt TV-spill, enn en som har det.

Ekspert i alt?

Dagbladet sluker forsvarene rått, uten en tanke på å vinkle reportasjoen, å se begge sider av en sak. Noe av det de skriver er regelrett feil, annet er spekulerende og søkt. Vinklingen i artikkelen er negativ, spill fremstilles negativt. Det er ingen nøytralitet i artikkelen, slik det burde vært.

Satt på spissen, skal man tro det Dagbladet skriver, så skal jeg egentlig være en meget erfaren skytter (Call of Duty, Counter Strike, Max Payne, Rage, Doom, Quake, Unreal, Battlefield, Resistance, Fallout, Killzone, Halo), jeg har lært meg en rekke kampsporter (Tekken, Dead or Alive, Batman, Spiderman), jeg kan styre enorme militære styrker og ta over hele verden (Total War, Command & Conquer, Shogun), jeg kan kjøre alt av biler (Need for Speed, Gran Turismo, Formel 1, Colin McRae Rally, Forza), jeg kan danse (Dance Dance Revolution), jeg kan synge (Singstar), jeg er en rockestjerne (Guitar Hero, Rock Band), jeg hadde vært en helvetes cowboy (Red Dead Redemption), jeg kan hanskes med zombier (Left 4 Dead, Resident Evil), jeg kan være trener for alle fotballag i hele verden (Football Manager).

Men alle vet at dette bare er spill, det er ikke virkelighet. Bare ikke Dagbladet.

 

 • http://twitter.com/lesernesvg Lesernes VG

  Bra blogg, Gøran!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Hans-Olav Myrvold

  Bra at noen har forstått poenget.

 • KO2B

  Du gjorde faktisk dagen min bedre, tro det eller ei. Sitter med den samme følelsen siden jeg ( som deg ) er en som har vært gjennom stort sett alle spill det er verdt å nevne. I tillegg har jeg også vært et snaut år i Forsvaret, så jeg fikk meg en god latter av artikkelen til dagbladet.

  Jeg er en av få som har tatt spill litt for seriøst og spilt litt på turneringer i utlandet osv. Til tross for dette kan jeg med 100% sikkerhet si at jeg var som alle andre ferskinger da jeg dro til militæret. Sant nok at jeg kan navnet på så og si alle våpen du kan få tak i, men dette gjør meg ikke til en farlig mann.

  Gjorde det ikke noe bedre enn andre første dagen på skytebanen for å si det mildt. Å si at man lærer militær taktikk ved å spille spill er jo også tull. Du hadde vært årets skyteskive hvis du hadde prøvd dette.

  Eneste du lærer av spill er at våpen ( utrolig nok ) brukes til å drepe

  Takker igjen for en bra blogg 🙂

 • Line :)

  Men jeg er fult enig i hva du skriver, jeg så selv hva Dagbladet skrev i går, og skal sies at jeg ble ganske provosert av hvor hardt de prøver å sette spill i et dårlig lys hele tiden.
  Jeg har selv spilt og spiller forsatt både WoW og skytespill, men jeg har ikke blitt en fæl person av den grunn.

  Det er greit at mange personer bruke spill for å koble litt av den virkelige verden, men man vet godt hva som er spill og virkelighet selvom man gjør det 😉

 • Julian

  utrolig bra sagt! helt enig!

 • http://www.facebook.com/people/Amir-Hayek/100000894150716 Amir Hayek

  Helt enig, er drittlei av medias syn på spill som syndbukk for fæle handlinger.

 • ida

  helt sant, jeg spiller masse spill – både the sims og skytespill og hva som helst egentlig.. Og jeg er ikke voldelig i det hele tatt! Samme gjelder alle – uten unntak – jeg kjenner som spiller spill – de er ikke i noen grad voldelige eller psykotiske, uansett hvor groteske spill de spiller. Man kan bare ikke sammenligne spill og virkelighet – det er bare et spill.

 • Agranli

  fyflate, du har så rett i det du satte på spissen, jeg er GTA frelst, jeg skulle værdt ekspert på våpen, kunne å fly et jagerfly, stridshelikopter,Tanks,Motorsykkel, tatt en halv meter høye bunnies på bmw, samtidig vært en massemorder uten like! åsså skulle jeg jo vært helt sinnsyk drifter fordi jeg drifter på Live for speed..

  • Agranlei

   bmx**

 • http://twitter.com/Larslarsen39 Lars larsen

  Veldig bra skrevet.

  Tv 2 nyhetene er heller ikke noe bedre, der greide de å kalle World of Warcraft for et veldig voldelig spill!! Når har ikke jeg spilt World of warcraft på veldig lenge , men når i huleste ble World of Warcraft veldig voldelig?

 • Thor Eivind Larsen

  På tide noen sa ifra ja.
  Takk for det. Jeg orket ikke sette igang å skrive engang.

 • Aceedge3200

  Jeg blir så ****************************************** lei av norsk media! Spesielt Dagbladet! Hvor er redaktøren? Jeg har lyst til å lære han WoW og CoD, og jeg har lyst til å putte en svær lapp på hodet hans der det står “JEG ER EN IDIOT”

 • http://pulse.yahoo.com/_3XC5WOIRHCQ4TJZRQVOM5OXB6I Kristian Hollund

  Kunne ikke vært mer enig, blir irritert av sånn tåpelig vinkling på spill som den Dagbladet saken bare fordi man ikke forstår mediet. Elendig sak som de attpåtil avslutta med et svært bilde av faenskapet fra fengsel.

 • Hans

  denne likte jeg 🙂
  bra skrevet!

 • Anonymous

  Det virkelig artige her er jo at dette er spill som Dagbladet, VG og andre har gitt terningkast både fem og seks (eller sex, som det selvsagt er i Dagbladet), og anbefalt folk på det varmeste å kjøpe. Nå har de plutselig skylda for massakeren på Utøya. Betyr dette at Dagbladet og andre publikasjoner er medskyldige? Skal man følge Dagbladets tabloidlogikk, så er svaret et soleklart ja, men vi som lever i den virkelige verden, vet at det er litt andreledes enn som så. Men dersom man skal følge denne logikken da. Hva med å samtidig forby bibelen, Frimurerlosjen, blogging og Fremskrittspartiets Ungdom? Alt dette har jo vært en del av mannens liv i voksen alder. Hvordan kan man vite at det ikke er det gamle testamentet, bloggene til Fjordman, en fyr i Frimurerlosjen eller partiprogrammet til FPU som trigget han?
  Svaret er selvsagt at man ikke skal forby noe av dette fordi ansvaret ligger hos gjerningsmannen og kun hos gjerningsmannen.
  For som en kompis av meg pleier å si: “Lurer på hva det var Stalin, Mao, Hitler, Djengis Khan, Attilla, Muhammed og Nebukanesar spilte?”

 • Anonymous

  Helt enig i hva du skriver her,jeg syns det er utrolig svakt av db og kaste skylda i den retninga de gjør.

  Jeg har selv spilt skytespill i mange,mange år men må si at mye av det jeg “lært” av disse spillene ikke kom spesielt til nytte mens jeg var i forsvaret(Det eneste som faktisk var nytting fra disse spillene var call signs og forkortelsers samnt våpengjenkjenning)

  Skytespill lærer deg ikke en dritt om rekyl,hvordan kullen faller,justering av sikte middle o.l samnt våpen håndtering. Det gjør du der imot som jeger,noe han også var og noe jeg selv også er.

 • Byakuya
 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1364320726 Lukas Lorentzen

  Konge innlegg! Helt enig! Dette viser bare hvor lite objektivt og faktabasert Dagbladet er… Her er det tydeligvis synsing som gjelder, og tilbake til middelalderens heksejakt. De som anmelder dette har ikke satt seg inn i situasjonen og garantert ikke prøvd noen av spillene. Jeg hørte at morderen spiste cornflakes også.. la oss forby cornflakes, det fremmer sikkert voldelige hormoner!

 • Olsen

  Hadde alle vært så lure som deg, så hadde det kansje vært håp her i verden. Kan si meg helt enig med deg. Solid post!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=509055417 Knut Vuong Nguyen

  endelig noen som blogger om dette temaet, er egentlig lei av personer som skylder på at spill er grunn til alt vondt i verden. Det er alders grenser på spill og foreldre har et ansvar ovenfor deres barn, på hva de spiller.

  Det med breivik er en spesiell sak, der ikke “spill” var grunnen til at han måtte gjøre en massaker på utøya, men pga et politisk holdning.

  skal man forby vold, så kan man like godt fjerne ALT av våpen, lag enda strengere våpen lov osv.

  Skulle man fjerne voldlige spill, så blir vel neste å fjerne alle voldlige film også da?

 • Lampard–98

  endelig en litt klok person ! lei av de derre idioten som tror skytespill er farlig og at du får negative tanker, det e jo helt latterlig! liker det som står her !

 • http://www.facebook.com/burnedscar Andreas Mathisen

  Det eneste spillet som kommer det nærmeste av det du lærer i militæter er spillet Americas Army.
  Har også prøvd nesten alt av spill som er verd å nevnes. Og hvis det Dagbladet hadde skrevet vært sandt, så ville Koreanere vært de beste militære stragister i verden, Svenskene ville vært de beste skyterne, vest europa ville hatt de beste flygerne…….

  Jeg trodde man måtte ha for og mot argumenter når man var journalist, men dem skriver vel bare for å ha noe å skrive

 • Martin

  Helt enig! for hvor mange her verden spiller ikke “voldelige” spill som de kaller det. Det virker lite gjennomtenkt liksom. hvis de virkelig mener at alle mennesker som setter seg ned og setter på Call of Duty: Modern Warfare 2. og spiller det en times tid, og dagen etterpå så er de drapsmenn? da hadde 1/4 av norgesbefolkning vært drapsmenn da! men er de det? NEI!

  Gjør litt bedre politiarbeid norge! er det ikke det vi betaler så mye i skatt for?…

 • Gjest 007

  hehe helt enig bra skrevet!

 • Hanyoumaru

  grunnen til at folk sier ting som dette er enkel: mange bruker saker som dette til å “ha Rett” i mange saker, det å sende skylden over på noe De som lager det misliker. Hvis dette var sant ville jeg ha vært “The worlds Greatest Detective” (Batman: Arkham Asylum), profesjonell kriger mot Zombier, Vampyrer (jeg mener ikke det våset kalt Twilight det er ikke vampyrer.) Og aliens, og jeg hadde vært under ideen om at jeg hadde elektriske superkrefter (InFamous 1 + 2) men i virkeligheten er jeg Pasifist og særdeles dårlig i all slags type kampkunster. Dessuten ligger mye anklagelser som dette i kommentarer fra folk som IKKE liker spill in the first place, spill er meget godt til å få ut aggresjon, lyst til å vite mere om folk i den stilen: Spør USA`s tidligere advokat Jack Thompson. ja spill kan kansje være påvirkende i yngre år, MEN poenget er at du skal ikke sette en 10 åring på et 18 års aldersgrense spill, du setter vanligvis folk som VET forskjell mellom virkelighet og Fiction. Gjør de ikke det fra før av burte de ikke spille i det hele tatt.

  Hanyoumaru.

 • Anonymous

  Jeg har også hørt om spilleGALSKAP…
  Og når f.eks forsvaret eller politiet eller norsk folkehjelp eller røde kors trener, så er det også en form for et spill, Og de trener for å forberede seg til det alvoret som kan møte dem senere.. Det skal ingen fortelle meg at når vi løp oppover en fjellside og skjøt med løsammo på pappskiver i militæret, at det ikke var en form for spill. Alvorlig, javel, men en reell situasjon var det ikke..
  Men nå er det jo gjerne engang sånn at de som røyker tror ikke at tobakk er skadelig, de som drikker tror ikke at sprit er farlig, og de som for første gang prøver narkotika tror selvfølgelig ikke at det er farlig. Ikke desto mindre dør det tusener av disse stoffene på verdensbasis hvert år…..
  Kanskje er det slik med spill også, at noen reagerer anderledes enn andre. Noen blir til og med spillavhengig…

  • Jon

   Så du mener at alle ting som noen reagerer negativt på bør forbys da, eller? blir ikke stort igjen. Jeg har også vært i militæret, og en vesentlig forskjell er at du da må holde børsa og utstyret selv, og løpinga opp bakken må du også gjøre selv. og treninga går ut på å trene (fysisk OG psykisk) for å forsvare landet vårt, dette er ikke et spill. Etter militæret ble jeg imot våpen, men det betyr ikke at jeg ikke liker de virtuelle våpnene. TV er farlig for noen, bilkjøring er farlig for noen og for noen er det farlig bare å bevege seg utendørs. Betyr det at vi skal forby dette for alle?? Vi har fortsatt litt frihet igjen, den skal vi beholde!!

   Takk for en bra blogg!!

  • http://www.facebook.com/osvendsen1 Ørjan Ruttenborg Svendsen

   La oss forby tobakk, sprit, kaffe, biler, fly, bikkjer, elektrisitet og andre ting da, som alle står for flere dokumenterte dødsfall årlig. Så kan vi gå på de som ikke gjør det etterpå, bl. a spill.

 • Kevin

  sånn som jeg ser det spiller vi spill som skytespill og andre voldelige spill for å få frem spenning. call off duty er veldig flerspiller-basert og man kan sammenligne det med paintball fremfor en drepesimulator.

  når jeg spiller call of duty tenker jeg ikke på at det kommer blod ut av karakterene jeg skyter med mindre jeg bevisst prøver å se etter det. med andre ord prøver jeg bare å få det overstått og ta neste spiller for å få poeng.

  Når det gjelder folk som ender opp som gjerningsmenn i skolemassakrer og andre voldelige tragedier viser det seg at de fleste spilte voldelige spill. jeg tror det er ganske tydelig at de spiller de spillene av andre grunner enn de fleste. jeg tror de spiller for å ta livet av karakterene i spillet og lever seg mer inn i voldseffektene i spillet fremfor å spille med konkurranse som formål.

 • Velvet32

  Takk.

  Endelig en bra og må jeg si meget kompetent slag fra den andre siden. Vi er ikke trente militær styrker bare fordi vi har holdt et virtuelt skytevåpen. Jeg har denne diskusjonen frem å tilbake med min egen far. Jeg prøver hver gang og komme med gode argumenter, men det gir ingen mening visst han rett og slett ikke undersøker litt om selve spillet eller i det hele tatt ”spill” selv.

  Som sagt, det er en måte for oss til å kunne utrette vanskelige oppgaver, kordinere og igjen ha en en skikkelig god underholdning.

  Jeg har hatt mange gode øyeblikk gjennom spill, har spillt World of Warcraft ”wow” siden det kom ut, det gir en helt annen mening på måten en blir kordinert og strever med 25 andre mennesker for og oppnå et mål.

  Jeg kan helt sikkert si jeg ikke hadde vært den personen jeg er idag uten spill som dette. Jeg er en veldig sosial, liker og jobbe og har et bra og hyggelig liv med min samboer.

  Visst jeg må si det har hatt en effekt på mitt liv så er det bare positivt jeg har og komme med.

  /velvet

 • http://twitter.com/munichmachine59 Munich Machine

  Jeg har skutt på PC siden Wolfenstein kom i 1992, og andre spill av type Manhunt etc. Blir ikke noe mer voldelig av den grunn, snarere tvert imot faktisk. Det heter avreagering, men blir jo litt kontroversielt nå. Man skal visst stigmatisere, finne syndebukker og luke ut noe som faktisk kanskje kan telles på en hånd.

  Hvis en person bestemmer seg for noe, og det resulterer i noe samfunnet ikke kan akseptere, må man finne grunnen til dette. Det er helt greit for meg dette, men å eskalere dette ut av proposjoner på bakgrunn av gjerningens omfang, er å lete etter forklaringer på feil sted.

  ABB har alene ansvaret her, men det p.g.a. ekstremiteten i handlingen, må man visst ha et fullgodt samfunnsalibi. Det finnes ikke i et fritt land, der borgere har tankens frie kraft til selvstendige avgjørelser. Det vil alltid finnes strømninger av ekstrem art, og noen ganger dukker dette opp til overflaten.

  Dette er prisen vi faktisk betaler for å være frie og ytrende, ikke gjerningene, men tankene. Tankegodset hos den enkelte er dennes eiendom, og det er dennes plikt å forvalte dette og ha en respektfull uttrykksform. Når denne ikke klarer å finne forum for dette, er det behov for endring av innhold, taktikk eller annet gjennom prøving og feiling.

  Alle opplever veggen nå og da med dette, men vanlig kotume er å forsøke på ny til man finner en ytrykksform som er anpasset temaet, innhold og annet. Det kalles utvikling av sosiale antenner, foredragsteknikk, presentasjonsteknikk og noe liknende.

  At en person velger en annen rute enn overnevnte, er fullt og helt dennes ansvar. Det finnes heller ikke formildende omstendigheter omkring dette, synes nå jeg.

 • Anonymous

  gå å se Bowling for Columbine. Genial film! Som er litt innpå det du skriver om!

  • http://www.facebook.com/solbakken Gøran Solbakken

   Enig, har sett den 🙂

 • http://www.facebook.com/people/Coronado-De-Cava/100003125073410 Coronado De Cava

  Er helt enig, la oss glemme han. Gi han minst mulig oppmerksomhet og heller gå videre. Å skylde på spill, dokumentarer, filmer og bøker er svada. Om vi skulle forby alt dette ville vi sitte her på berget som analfabeter hele gjengen.

  Jeg vil si at jeg har spilt en del spill gjennom tidene. Husker enda en av de første spillene som ble blåst opp på dagsrevyen den dag i dag, Wolfenstein 3D, hvor man skal rømme fra tyskere som har soldater, hunder og gale doktorer i sin hær. Dette spillet ble fort glemt for sin vold og er kanskje en av klassikerne i dag. Kan nevne en del spill som er kanskje værre (etter mitt syn) en noen av de som er nevnt i dagbladet.

  1. Carmageddon (Et bilrace hvor man får poeng for å kjøre over fotgjengere)
  2. Mortal Kombat (Et spill der man kan f.eks med karakteren Scorpion rive ut motstanderen sin ryggrad etter å slått han helseløs)
  3. Grand Theft Auto San Andreas, hvor man spiller som et gjengmedlem, hvis man skyter 3 rivaliserende gjengers medlmer starter en gjengkrig på daværende gjengområde og totalt for å vinne hele byen er det kanskje 1000 gjengmedlemer drept.
  4. Half-life serien er også ganske blodig, et spill man riktig nok kjemper for frihet fra en dimensjonsrase som kaller seg Combine. Men det spruter blod rundt på veggene når man løper rundt og skyter eller skyter noen med en crossbow og de henger fast på veggen etterpå.

  Det fins veldig mange spill som er voldelige men jeg går ikke rundt og skyter folk av den grunn. Alt dette er bare spill og fantasi. Jeg hverken kjører over folk eller river ut ryggrader. Jeg sloss ikke med noen engang. Så jeg kan si meg helt enig b@respill.

 • Kevin

  takk for dette. nå skal jeg spille litt battlefield før jeg legger meg med god samvittighet.
  P.S jeg leste om en reaksjonstest en gang hvor de sammenlignet reaksjonene og refleksene til jagerpiloter og profesjonelle FPS (first person shooter) spillere, og spillerne hadde utviklet i gjennomsnitt like høy reaksjonstid som de topptrente jagerpilotene : )

 • Andreas

  Jeg husker faktisk Andersnordic (Conservatism), siden jeg spilte WoW på samme server som han (Nordrassil) helt til han og guildet hans flyttet over på en server (Silvermoon) der jeg også hadde mange bekjente ex-guildies, og blant annet en offiser i guildet Numen han var en stor fan av, og muligens søkte om å komme inn i.

  Han var et kjent forumtroll, og det er vel stort sett hans lange forum innlegg på wow.europe jeg gjerne husker best. Blant annet nevner han jo faktisk på spørsmål fra en lvl 1 (som også kan være ham selv) som spør om hvorfor han sluttet med WoW:

  “Because I’m writing a book about Conservatism, more specifically regarding the Islamisation of Europe. Have been working on the book full time the last two years, and its time to release and publish it:). ” datert til 03/07/2009.

  I en annen tråd der han skriver om guildet sitt (Unit) sin server transfer, skriver han blant annet “I’m curious though, who will be the new “Warlord of Somalia”?=D ”
  Han så vel her på Nordrassil serveren som Somalia, og Silvermoon som Norge, der det var bedre guilds til stede.

  Nå snakket jeg aldri med han personlig siden jeg spilte horde, men jeg vet han brukte mye tid på spillet, og var bra dedikert.

  At han hadde problemer, det er opplagt. Men ettersom jeg forstod han, så var han en bra likt spiller på alliance siden. Han var ikke en innesluttet person med få ord. Han var heller av typen som skrev lange vegger av tekst. Jeg synest hele saken blir feilt fremstilt når jeg nå tenker på at det var nettop han som spilte denne magen jeg så fra tid til annen fremfor ssc, black temple eller i Shattrath.

 • Jon

  Begynner egentlig å få både Dagbladet og VG så langt opp i halsen at jeg skjønner ikke at jeg fortsatt gidder å lese avisene dems, de blir jo verre enn Se & Hør etterhvert!!! Alt skal overdimensjoneres for å skape panikk, som igjen skaper salg av aviser. En boikott hadde egentlig vært det eneste riktige… Jeg husker hvordan de dekte svineinfluensaen, og på dem hørtes det ut som dommedag, fordi om det var veldig få som ble syke, og enda færre som døde. detvar vel bare snakk om noen få promille. Sensasjoner selger, og akkurat dette med spill er det veldig mange som ikke forstår da dette var etter deres tid, eller de ikke har interesse for det.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1301590969 Edvard T Ellefsen

  Nailed it! Dagbladet er tydelighvis tilbakestående når det gjelder spill-kunskap og har en negativ artikkel som er 0% faktabasert.

 • Anonymous

  Så deilig med en som kan tenke logisk, bedre enn alle disse middelaldrene damene som skriver tull.

 • hvaskaljegskrive

  Penn and Teller har tatt for seg dette i Penn and Teller Bullshit :). Jeg er helt enig mht mediestillhet i forhold til gjerningsmannen.
  Sjakk er et krigs/strategi spill… Det er sikkert en eller annen som løper rundt og tror han er et tårn ett eller annent sted. Verden er sannelig interessant…
  Og til sist må jeg si at jeg fant link hit på vg.no XD

 • GordonF

  Jeg likte avrundingen din. Fantastisk! Jeg kunne ikke fått sagt det bedre selv!

 • Anonymous

  “Men alle vet at dette bare er spill, det er ikke virkelighet”.
  Alle? Også en kar som ABB? Han (ABB) har tross alt demonstrert at han lever i en virkelighet som ingen annen kjenner seg igjen i. Kan vi utelukke at spill har hatt en effekt i hans tilfelle?
  Ikke dermed sagt at et slikt tilfelle (ett av millioner?) skal kunne brukes til å beskylde brukere av spill for å være voldelige eller farlige.

  • http://www.facebook.com/solbakken Gøran Solbakken

   Nei vi kan nok ikke nødvendigvis utelukke det. Men, i og med at så mange mennesker spiller tv-spill idag, skal man da på hver og en av disse granske om de har hatt noe å si eller ikke? Sjekker de hva alle kriminelle ser på tv, hvilke filmer eller bøker de leser?
   For meg er spilling sidestilt alle disse, men ikke for media, ei heller for mange uvitende “eldre” som ikke helt vet hva spilling er.

   Uansett så er det stigmatisering av en ganske stor gruppe mennesker som irriterer meg, og hvilken vinkling og ordbruk de har i artikkelen sin.

   Takk for god kommentar, og et annet synspunkt!

  • http://www.facebook.com/osvendsen1 Ørjan Ruttenborg Svendsen

   Spill kan definitivt ha hatt en effekt på ABB, men det kan også film, bøker, teaterstykker, you name it. Poenget er at hvis vi skal fjerne samfunnet for alt som kan påvirke en potensiell ABB så må vi vakumpakkes alle sammen.

   • Anonymous

    Det har du helt rett i og da er vi tydeligvis helt enige 😉

    2011/11/4 Disqus

 • Anonymous

  Om ikke jeg tar feil så var hovedsaken at spillet skulle bli tatt i retten her i norge og den var på pressfire (dagbladets spillside).
  Der moderer de kommentarer og min kommentar som sa at det var helt feil kom aldrig med.

 • Eddie

  Jeg har mange skarpe kjøkkenredskaper og til og med ei hagle hjemme, men jeg blir vel ikke drapsmann for det? Jeg har spilt tv og dataspill i ca 30 år nå og jeg kan ikke fatte og begripe at media kan vinkle sakene på denne måten. Potensielle drapsvåpen finnes overalt, det samme med inspirasjon og påvirkning hvis man ønsker det. Enkelte mennesker er syke i hodet, sånn er det bare.

 • MR

  eeeeeeeendelig noen som forstår at dette er idiotiskt. så viss jeg begynner å kjøre bilspill så kommer jeg til å kjøre som et svin etterpå. hva er gale med verden, det er spill, ikke trening på å drepe!

 • MR

  eeendlig noen som ikke tenker med ræva! hvorfor reagerer de ikke på bilspill da!? der du kjører hvor fort du vill, kjører over folk. og spillet som Coronado De Cava nevner: Carmageddon (Et bilrace hvor man får poeng for å kjøre over fotgjengere)
  bilspill kan også være voldelige. med så mange svin som er ute på veiene nå, er det nesten rart at de ikke komenterer bilspill…
  jeg spiller modern warfare og battlefielde. det eneste jeg har lært av spillene, er navn på noen våpen. og selv om jeg spiller skytespill, så får jeg ikke en trang der jeg bare må gå ned til sentrum å skyte rundt meg.

 • Viplash

  Du virker som en oppegående person, så jeg regner ikke med at spill er skadelig for deg. Men ser du på en person som er i faresonen, kan spill være nok til å vippe han over kanten. Tror du denne personen vil tenke “oooo, en advarsel! Jeg er ikke helt stabil, jeg bør hoppe over dette brettet!”? Det tror ikke jeg.

  Jeg er såpass gammel at jeg opplevde diskusjoner om skytespillet Doom, et spill hvor du skyter monstre, en klar kamp mellom ondt og godt. Dette skulle også være farlig å spille. Det har av denne grunnen vært vanskelig for meg å godta at dataspill kan være farlige. Jeg tror fortsatt ikke spill er skadelige så lenge aldersgrensene overholdes, men overholdes de? Dessverre er det foreldre som kjøper attenårsgrensspill til små barn, Ser foreldre som skjeller ut billettkontrolløren på kino når 10-åringen deres stoppes på Saw-filmene. Min konklusjon er at filmer og spill er skadelige for noen ustabile personer og for barn med foreldre som ikke respekterer aldersgrenser.

 • Thomas

  Jeg er helt enig. Du treffer spikeren på hodet. Bra skrevet! Skjønner meg ikke på journalistene som skriver sånne ting, de er helt på jordet…

 • J-E

  Endelig…. endelig!!!!! Første blogginnlegg jeg faktisk har elsket å lese på en stund!

 • de bør heller begynne og kommentere all voldelig dritt som skjer i verden, neida istede går de løs på spill. jeg er helt enig med Viplash. kunne ikke skrevet det bedre!

 • Christian Lier

  Veldig godt skrevet. Jeg ble også provosert av den totale mangelen på reelle fakta i den artikkelen. Jeg hadde forventet slikt tull fra en avis som VG, men Dagbladet var jeg så dum at jeg trodde var seriøs. Derfor kom artikkelen som et sjokk. Jeg er lei av at aviser ikke engang sjekker fakta lenger. Dersom en offentlig person sier noe så skal det skrives om slik denne personen beskriver det, helt uten å sjekke fakta eller personer som kan gi en annen side av saken.

  Min norsklærer sa en gang at dersom vi skrev en påstand vi ikke kunne dokumentere så ville det svi karaktermessig. Skulle vi i tillegg skrive et stykke hvor du ikke hadde tatt med begge sider av saken så kunne vi like gjerne bare levere blankt.

  Nå om dagen opplever vi at de som skal fungere som vår “check and balance” ikke engang hadde stått på en 7. klasse stil. Skremmende…

 • Daniel Henriksen

  Man får ikke lyst til å gå rundt på gata og drepe folk ved å spille Modern Warfare, nei. Kan man dermed si at man ikke blir påvirket av det, fordi man aldri vil gjøre i virkeligheten det man gjør i spillet? De som påstår de ikke blir påvirket av å delta i grove voldshandlinger, selv på en skjerm, gjør det fordi de er stolte.

  Dessuten er det ikke slik påvirkning fungerer. Tror du ikke man blir mer sexfokusert ved å se på programmet Trekant? Nei, man får sikkert ikke lyst til å bli prostituert ved å se på programmet, men påvirkning gir seg ikke uttrykk i slike drastiske handlinger. Det skjer i det skjulte, gradvis. Den som røkte sin første marihuana-sigarett, tenkte nok ikke at han en dag skulle dø av overdose, men noen gjør det.

  Spillet Mortal Kombat 9 er så voldelig at jeg nesten ikke kunne tro det da jeg så anmeldelsene. Man river folk i to ved å dra dem i benene, knuser kranier, halshugger, brekker ryggraden etc. En som hater vold, vil han tenke når han leser om det: “Wow, dette er dritkult. Gleder meg til å spille dette”, eller vil han tenke: “For noe svineri. Dette vil jeg aldri legge meg borti”?

  Kjenner en far som opplevde noe som gjorde at han rensket huset for voldsspill. Han og sønnen skulle ut, og faren sa til sønnen som satt og spilte at nå måtte han gjøre seg klar. “Vent, pappa. Jeg skal bare drepe 10 stykker til”, sa sønnen. Hvordan vil en god far som vil at sønnen skal bli et anstendig menneske reagere? Vil han tenke: “Dette er jo bare et spill”, eller “Hvordan vil dette påvirke sønnen min”?

  • Gjest

   “Hvordan vil en god far som vil at sønnen skal bli et anstendig menneske reagere? Vil han tenke: “Dette er jo bare et spill”, eller “Hvordan vil dette påvirke sønnen min”?”

   Nå lo jeg godt, for dette er noe jeg og brødrene mine har sagt til faren vår gjentatte ganger

  • Anonymous

   Daniel Henriksen, hvordan vil det påvirke sønnen din at du ikke klarer å forstå hans interesser, at du ikke bryr deg om at han skal ha det moro og at du har et så forvrengt syn på spill at du er villig til å gjøre drastiske tiltak for å forhindre at sønnen din får spilt. Hva du ville gjort mot ham om du fant ut at han spilte i smug kan man jo bare forestille seg, ettersom du åpenbart synes din bekjentes handling var smart.

   Din tankegang minner mer om en far som nekter sønnen begynne på ballett, fordi han er redd for at han skal bli homofil. Det handler ikke om å gjøre hva som er sønnens beste, men å tilfredsstille din egen overbevisning.

   • Daniel Henriksen

    Forstå hans interesser? Å spille ultravoldelige dataspill er ikke en uskyldig interesse som alle ungdommer bør oppleve. Noe er galt hvis man ser på det som kun moro, som du sier.

    Hadde jeg hatt en sønn, ville jeg ha forklart ham HVORFOR man ikke bør spille sånt, altså overbevist ham om hvorfor det er galt. Da vil han ikke spille i det skjulte heller. Jeg synes selvsagt ikke en far bør bare kaste alle spillene og forby å ha dem i huset, da kommer de bare til å spille dem et annet sted, fordi nysgjerrigheten fortsatt er der.

    Min overbevisning ER om at det ville være til min sønns beste å holde seg unna slike spill. Tror du at det er til et barns beste å la det få gjøre hva det vil, som du påstår?

    Kommer ikke til å svare mer her, for jeg mistenker det vil være nytteløst.

 • Thaarvik

  Helt enig med det du skriver, håper media slutter å svart male spill på denne måten.

 • Doffmann

  Helt enig, spill er like uskylidig, hvis vi kan kalle det det, som alle ander medier som musikk, film bøker og alt som er.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=641208405 Stian Grøtåsen

  Føler at jeg er enig med så godt som alt du skrev. Jeg tror nok enkelte folk bare er psykisk ustabile i utgangspunkte og at media og stressa mødre vil finne en skylle på. Hva gjør spill så mye værre en filmer og siden så mange spiller spill så er det rimelig åpenbart at mange kriminelle kan linkes opp mot spill. Det betyr på ingen måte at alle som begår lovbrudd gjør det på grunn av spill.

 • Anonymous

  Enig at det blir tull å skylde på dataspill for alskens bedritne handlinger, men det er like tullete å hevde at “alle vet jo at det bare er et spill.” Hvordan vet du det? Hvilket belegg har du for å hevde det? det finnes ekstremt mange mennesker der ute med diverse koblingsfeil oppe i topplokket som gjør at de ikke er akkurat som mannen i gata. Mennesket er troendes til absolutt alt og ingenting.

 • Magnus

  Eg har aldri følt noko trang eller lyst til å skyta eller drepa noken etter eg har spelt f.eks Call of Duty.
  Når eg var i militæret og var på øvelse, var det en i troppen vår som var helt idiot og han stå å veiva rundt med AG-3’en med skarpe skudd i. Han kunne skutt av meg foten.

  Aldri har jeg hatt lyst å skyte noen mer en da, og da sto jeg med et skarp ladet automatgevær.
  Forskjellen er vel at normale folk ikkje skyter???

  Drit lei av å hørra at spill har skyld for vold.
  Folk har skyld for vold.

  Veldig bra blogg-innlegget ditt forresten

 • Jens Kristian

  Veldi bra at du skrev dette, er helt enig med deg i at enkelte bruker spill som avreagering elr bare for å slappe av. Jeg bruker selv spill for å slappe av elr å avreagere etter en lang dag på jobb.

 • http://www.facebook.com/thohop Thomas Hopen

  ”Den som røkte sin første marihuana-sigarett, tenkte nok ikke at han en dag skulle dø av overdose, men noen gjør det.” – Er du seriøs? really? spytter ikke på poengene, men get your facts straight. man må ete typ flere kilo for å kunne dø av dette, med mindre man setter det i halsen. jeez

 • http://www.facebook.com/thohop Thomas Hopen

  Prøv et annet eksempel, f’eks: heroin eller lignende.

 • Anonymous

  Menneskene har igjennom historien i tusenvis av år drept og lemlestet hverandre på det groveste – og dette helt uten påvirkning fra dataspill !!

 • Maja30

  Det er dokumentert at voldelige spill påvirker sinnet til den som spiller. Ikke så lenge siden det gikk en dokumentar på NRK eller Tv2, der de utførte forsøk på barn og unge. Forsøksgruppen ble delt i to, der en gruppe spilte voldsspill med skyting og slossing, og den andre gruppa spilte idrettsspill/konkurranse. Forskjellen på hvordan disse barna reagerte på ytre påvirkinger rett i etterkant var markante.
  Synd du gikk glipp av denne dokumentaren, for det viste med all tydelighet at voldsspill gjør barn urolige, stresset, sinte og utålmodige.
  Det gjør dem overhodet ikke til vold-eller drapsmenn/kvinner, men det påvirker sinnet. Jeg mener faktisk å tro at man blir helt upåvirket av disse spillene er i beste fall naivt, eller mer nærliggende, en benektelse av noe opplagt.

  En annen ting er at dataspill kan gi spillavhengighet på samme måte som annen avhengighet, med påfølgende fare for psykiske problemer.
  Dataspill er ikke en tur i parken!

  Marianne Sæveraas.

  • Gøran Solbakken

   Hei Maja

   Det er her, som med mye annen fersk forskning, resultater som viser sprikende resultater. Noen sier spill påvirker negativt, noen sier det stikk motsatte.

   Det du skriver om naivitet og benektelse er jo i beste fall et naivt utsagn i seg selv, da du drar en veldig tydelig slutning om en meget stor gruppe mennesker, som alle har sin egen måte å reagere på.
   At noen kan påvirker kan selvsagt skje, men dette gjelder spill like mye som det gjelder for eksempel TV og film.

   Dataspill er underholdning som ikke er farligere enn all annen interaktiv underholdning nå til dags. Det er overraskende at noen fortsatt mener noe annet, men det får være vårt ansvar som spillere å vise andre dette.

   En av flere eksempler her som viser andre resultater:

   “There is a study being conducted by Dr.Cheryl Olson and her team at Massachusetts General Hospital’s (MGH) Center for Mental Health and Media and Harvard to prove that violent games help students deal with stress and aggression. She has found that over 49% of boys and 25% of girls use violent games such as Grand Theft Auto IV as an outlet for their anger. Dr. Olson has come to the conclusion that violent games affect students positively and not negatively because the violent crime rate is going down while the popularity of M-rated video games has increased. She suggests that instead of stopping children from playing M-rated games completely, parents should just monitor how much time their children spend playing games; parents should take responsibility.”

 • http://sindrej.myopenid.com/ Sindre

  Problemet er jo at media på død og liv må finne en logisk grunn til at ABB gjorde det han gjorde. Å innse at det sannsynligvis IKKE finnes en logisk grunn er vist uaktuelt. Hva med å fokusere/grave litt i AP oppvektsten til ABB kanskje ? Burde være like sannsynlig å finne noe der. Millioner av mennesker spiller hver eneste dag uten å bli drapsmenn, så den forklaringen faller bare ved å tenke ørlite grann logisk, som bloggeren her har gjort.

 • gjest

  jeg er pasifist. men jeg kan lett drepe drager og slå ihjel folk på spill

 • Jurgenheier

  true!

 • Øyvind

  Litt på siden av temaet, men en ting som frustrerer meg er holdningen at alt er foreldrenes ansvar.

  Selvsagt skal forseldre følge med, men du kan ikke isolere barna helt fra omverdnen heller.

  Da jeg hentet vår 5-åring som hadde blitt med en kamerat hjem fra barnehagen, satt han og kameraten og så på den 10 år gamle broren som spilte voldsspill med 12- eller 16-åprsgrense. Pappaen i naborommet visste tydligvis om dette.

  Det virker på meg som om dette er en ganske vanlig holdning hos foreldre. De lar det skure og gå. Ungene må jo få gjøre som de vil!

  Det jeg lurer på er: Synes vi virkelig dette er greit?

  • Gøran Solbakken

   Jeg er jo definivt av den oppfatning at det er foreldres ansvar å kontrollere hva barn får se og spille.

   Har selv to barn, og heldigvis vet jeg nok om både spill og tv til å vite hva barna mine burde og ikke burde spille.
   De aller fleste foreldre styrer jo hva barn ser på TV og film, og burde på samme måte styre hva barna spiller.
   Aldersgrensene er der for en grunn, de er ikke pynt.

 • Christer

  Jeg er faktisk en av lederene på en kristen ungdomsklubb, og må si at spill som handler om en ting og har “vold” som løsning (krigsspill som Battlefield 3, Halo etc.) ikke er noe farlig. Aldersgrenser må også sees an litt, for noen er kanskje ikke gamle nok i hodet til å spille ett spill, mens andre kanskje er det. Da er det viktig at foreldre stiller et kritisk øye, og ser hvordan barnet dems oppfører seg ellers og hvor mye ansvar ungen klarer å vise i for eksempel andre situasjoner enn spill.

  Spill som kun handler om demonisering og syke/ekstreme scener er jeg enig i at kan være ødeleggende, kanskje mest for personen som spiller det da man kan få frykt (mørkeredd, redd for å være alene i store hus på natten osv.) som vil påvirke hvordan hverdagen blir. Doom 3 er ett eksempel på ett demonisert spill, og det passer kanskje ikke for alle selv om de er 25+ mens det passer for folk som kanskje bare er 16. Jeg har spilt hele spillet selv uten å bry meg når det kom ut (21 nå) men jeg tror ikke jeg hadde spilt det igjen (selv om jeg gleder meg til Doom 4, så får vi se om jeg klarer å holde meg unna). Manhunt er også ett spill jeg ikke gidder å spille, det handler kun om å drepe på så brutal måte som mulig… Du er i ett sykt, overvåket spill der overvåkeren følger med på hva du gjør.

  Det er absolutt viktig å kjenne sine egene grenser, og det kan en som er over 18 år avgjøre og gjøre noe med enklere enn en yngere person som er nyskjerrig på hva mamma og pappa ikke vil de skal se.

  Fallout, Battlefield og Halo er derimot spill jeg vil anbefale de fleste;)

 • Anonymous

  Ignorante gamlinger synes det er en skremmende tanke at barn spiller spill som omhandler drap, og det er deres frykt som alltid kommer til syne i slike saker, ikke fakta. Å karakterisere det som drapssimulatorer er som å karakterisere krimbøker som drapsmanualer.

  Aldri har det blitt vist at voldelige spill har påvirket slike handlinger, snarere tvert imot. Likevel mener folk at “noen må jo bli påvirket av det, spillene må forbys!” At Breivik sier han har brukt de som en del av opplæringen har nok også fint lite med å forberede seg mentalt til å skyte, og klippet Dagbladets “journalister” la ved er dratt ut av ræva deres for å skape oppmerksomhet. Har han sett på noe, så er det vel heller taktikk, hvordan man behandler våpen profesjonelt, e.l. og ikke hvordan man skyter flest mulig sivile. Og hvordan de kan påstå at spillene har påvirket ham er like idiotisk med tanke på at de skriver at han har brukt enkelte spill til å “trene”. Hvis det i det hele tatt er sant, så vil det jo si at han allerede har overbevisningen og at de ikke har påvirket ham. Han har rett og slett bare analysert spillets handling for å se om han kan lære noen “triks”, etter å ha først blitt overbevist om å gjøre det han gjorde av nettopp aviser som Dagbladet. Alt Breivik sier og har gjort viser at han har blitt påvirket av politiske ideologier og media. Kanskje kunnskapsløse journalister skulle begynne å ta litt ansvar, se konsekvensene av det de gjør og slutte å basere all sin journalistikk på fordommer, frykt, sensajonvinklinger og klikkgenerering.

 • gjest

  Du må være veldig enklel i tankegangen.
  Vi blir alle påvirket. Av hvem vi henger sammen med, reklame, musikken vi hører på, foreldrene våre, hva vi ser på TV og hva man spiller. Å tro noe annet er ignorant.
  Man har i mange år visst at mange blir deprimert av å spille spill som WOW.
  Om det er du eller din kamerat vet man ikke, fordi man er forskjellig utstyrt ifra naturens side. Akkurat som vi ikke vet hvem som ender opp som alkoholiker. Noen er bare mer disponert enn andre, det er ikke et valg man tar. Det er derfor foreldre ønsker å skjerme barna sine for det som er vondt inntil de er klare til å ta egne og gode valg, men det er mang gjerne ikke klare for før 20-årene+ avhengig av modenhet.

  Du er kanskje ung selv, men det er nok av fagfolk som kan bevise at denne type spill fører til depresjon, selvmordstanker og mordtanker.

  hilsen en som har levd litt lenger enn deg, antagelig.
  Håper at du og våkner opp en dag før det er for sent.

  • http://www.facebook.com/solbakken Gøran Solbakken

   Joda, mennesker nå om dagen blir jo overstimulert av sanseintrykk, det er det liten tvil om. Det jeg reagerer på er at et medie blir fremstilt på denne måten, og ikke sidestilt med andre.

   Noen er mer disponert, det har jeg ikke sagt noenting på, det kan du også se i andre kommentarer jeg har skrevet. Men det betyr ikke at spill er triggeren, de som er disponert kommer vel som oftest før eller siden til å reagere, uavhengig av hvilke medier eller ytre påvirkningskrefter som spiller inn.

   Mange blir deprimert av å spille WoW, men kan det også være fordi det er veldig mange som spiller WoW? Er andelen deprimerte større blant de som spiller WoW enn de som ikke gjør det? Vis meg gjerne forskningen som viser dette, jeg har ikke sett noe som stadfester det ene mer enn det andre.

   Og sett utifra mailadressen din så har nok ikke du mange flere år på ryggen enn meg, så den nedlatende tonen om at jeg kanskje våkner opp, er ung og enkel i tankegangen funker ikke. Andre meninger enn dine egne betyr ikke at man tar feil, eller er naive. Det betyr bare at man har andre meninger og synspunkter.

 • Pingback: Min Teknologihverdag: Gøran Solbakken | teknolicious

 
ToppBlogg - toppliste for bloggere