Ikke lei sykkel enda…

Da er ferien desverre over for denne gang. 2 uker med kos og hygge, fjelltur med barn og samboer, sol og regn og generellt mye kos. Og masse sykkel. Jeg er vel en av de som er over middels interessert i sykkel. Jeg sykler selv, jeg ser på sykkel på TV, og nå har jeg også sykkel på både PS3 og PC. Hva mer kan en ønske seg?Tour de France er over oss. I dag er det hviledag (desverre) for gjengen i Frankrike. Men det betyr ikke at du trenger å gå en sykkelfri dag i møte, ta det helt med ro. Cyanide har gitt oss to spill denne sommeren til å døyve alle sykkelabstinenser som eventuellt måtte oppstå grunnet regn, skader, fridager eller andre uforutsette hendelser.

Tour de France

Dette spillet er en ny vri på sykkelenes største løp. I motsetning til Pro Cycling Manager, som er strategispillet fra Cyanide, har TdF en mer arkadepreget tilnærmelse til sykkelsporten, i at du tar kontroll over en rytter og loser han gjennom etappene.

Du starter med å velge ett lag, deretter kan du før hver enkelt etappe velge hvilken rytter du vil styre på dette laget. Så styrer du alt fra to til fem-seks seksjoner underveis i etappen, som oftes er dette rundt nøkkelpunkter i løypa, enten mellomspurter, de tøffeste stigningene og selvsagt start og målgang. Resten av etappen blir simulert, og du får opp en oversiktsskjerm der du ser hva som skjer til enhver tid, men har desverre ingen mulighet til å påvirke noenting. Du har også kontroll over dine lagkamerater via kommunikasjon underveis i løpene. Du kan sende de i brudd, be de beskytte deg og inngå allianser med andre lag/ryttere. En veldig forenklet taktisk styring er dette kontra PCM11, men det krydrer spillet litt ekstra.

Selve kontrollen av syklisten er ganske enkel. Du bestemmer innsatsnivået, så gjør maskinen i bunn og grunn resten. Du kan bestemme når og hvor lenge du skal angripe eller spurte, og hvor du kan styre syklisten din sidelengs. Kontrollene i seg selv er veldig enkle, men kunsten og utfordringen i dette spillet er å disponere krefter, å treffe med angrep og å vite hvem av de andre rytterne som er farlige hvor.

Spillet er ikke revolusjonerende på noe som helst vis. Grafikken er utdatert, monoton og kjedelig. Landskapene går igjen og igjen, syklistene er ganske så like og detaljnivå er ikke å skryte av. Musikken i spillet er forferdelig, og rakk å stå på i 30 sekunder før den ble dempet.

Derimot har spillet greid å gi spilleren, i alle fall meg, gleden av å greie å vinne etapper. For du verden så spennende det kan være innimellom. Hjertet banker, hendene blir klamme og tommelen sliten når jeg angriper med Gilbert 3 kilometer før mål. Holder jeg inn, eller kommer hovedfeltete dampende etter og spiser meg? Og det er moro å lose Hushovd og Boasson til etappeseiere også i spillverden. Kan jo ikke være noe verre enn gutta vi ser hver dag på TV2.

Alt i alt er Tour de France på konsoll en veldig blandet opplevelse. Spillet er på mange måter ikke veldig bra, men det er allikevel underholdende nok i mengder for meg, og er helt sikkert et spill jeg vil ta fram med jevne mellomrom utover høst og vinter. Men har du ikke sykkelinteresse, eller forventer et komplisert og dypt strategisk sykkelspill, ikke velg Tour de France på PS3 eller Xbox 360.

Pro Cycling Manager 11

Har spilt alle de årlige spillene i denne serien mange år nå, så det er ingen hemmelighet at jeg liker det. Her får du mye av det du ikke får i Tour de France på konsoll, nemlig dybde og strategi. Du trer inn i rollen som sportsdirektør på et valgfritt lag, og skal lose dette gjennom alt av utfordringer som kommer i løpet av året. Du sender laget på treningsleire, skaffer utstyr, setter opp detaljerte treningsplaner, avskjediger og signerer syklister, og finner nye talenter. Du har ansvar for alt rundt laget. Dette er for sykkel det Football Manager er for fotball.

Årets versjon byr på veldig lite nytt kontra fjorårets. Det kjennes ut som grafikken er noe lettere å kjøre i årets versjon, og spillet ser ganske ålreit ut når man skrur opp detaljnivået.

I PCM11 kan du velge om du vil simulere etapper, få en detaljert simulering eller styre laget hele veien gjennom løypa. Du har helt klart størst muligheter når du styrer selv, og det er utrolig tilfredstillende å få til et realt Team Sky-tog, der Boasson Hagen regelrett utklasser resten nærmest i Cavendisj-stil. Underveis i løpene bestemmer du innsatsnivå, angrep, rullering i front, du må fylle på drikke underveis og du kan sette enkeltryttere til å beskytte andre på laget. Alt dette er som i virkeligheten, og jeg synes utvikler Cyanide nærmer seg en fullgod simulering av sykkelsporten med PCM11.

Jeg liker spillet godt, men det er veldig lite nytt kontra fjorårets versjon. Jeg vil forresten anbefale alle som kjøper spillet om å legge inn en ny database der du får ordentlige navn. Dette fordi Cyanide ikke har alle lisenser på plass, og Hoshovd og Schlack ikke er like artig som “the real deal”. Si ifra i kommentarfeltet om du trenger tips, så skal jeg bistå med dette.

To sykkelspill, og Tour de France på tv. Om jeg blir lei spør du? Nei, det kan jeg ikke se for meg.

G

 
ToppBlogg - toppliste for bloggere